panglawungan basa

Basa Sunda téh basa indung di Tatar Sunda. Ku kituna, urang kudu bisa nataharkeun basa Sunda ieu pikeun ngabeungkeut saha baé anu micinta kana budaya Sunda. Basa Sunda nu baris manjang nepi ka jaga téh geus jadi angen-angen saréréa. Berekah, nepi ka kiwari basa Sunda masih kénéh hirup, ieu téh jadi salah sahiji cicirén hirupna basa Sunda. Bisa jadi ari nu melang mah aya, inggis ku risi rempan ku sugan yen basa Sunda tilem kalindih ku kamajuan jaman.

Dina prak-prakanana, ngawujudkeun harepan urang ieu kudu luyu “bungkeuleukanana”, tumali sareng hirup-kumbuh basa Sunda, salah saiji tarékah pikeun ngahirup-huripkeun basa Sunda ku cara urang kedah milu ngareuah-areuah ku medalkeun karya-karya tulisan urang dina basa Sunda, boh carita boh puisi jeung sajabana. Lian ti ngaronjatkeun kréativitas urang, minangka ciri dokuméntasi, yén réa kénéh nu mikacinta basa Sunda tur katémbong hasil karyana.

Tujuanana ngaronjatkeun aprésiasi kana karya urang pikeun méré kasempetan ka nu boga anléh ngarah ngahudangkeun sumanget urang Sunda sangkan ngamumulé basa indung Tatar Sunda (basa Sunda) bari jeung prakna dipaké dina kahirupan sapopoé. Pikeun méré gambaran kumaha kaayaan basa Sunda kiwari.

Saha baé tiasa ngaluuhan éta kahoyong…. geura tanya ka diri urang sorangan…“Rek saha deui nu bisa ngamumule budaya urang iwal ti diri urang sorangan…!”
***

“Sanes kitu Kang Kabayan, Kang o7on ? Haaar kamarana nya… pan ieu dewek nuju pidato kalah naringalkeun kitu…. beu ?/! …. eta-eta geuraa ..kalah narundutan tukangeun panggung…. gugaah kang yee… giliran akang pidato gantian, Tuh aya penonton satia Neng Liez, Neng Hileud ngantosan !”

Iklan

15 Tanggapan

  1. Duh naha ari neng Hileud teu diajak sakitu ngadaplok wae teh ngadangukeun nu dato >:)

  2. heu hadirrrrr
    asal ulah hilap w ach buungkusanana jang ci mamah dibumi
    heuheu

    pokoknamah budaya sunda geus ngadaging,
    aing bangga kana budaya sunda

    ***
    siap2 pak, pokoknamah Hidup sunda ah
    Maju sunda…i love sunda 🙂

  3. alah kela aya nu kakantun sendal capit butut…heuheu
    jeung angpawna mana atuh dunungan?

  4. Hileud : Yeee pan itu nepi ka jentre kitu masa teu katingali…

    Duh Liez : Kabiasaan ari kamamana teh sok pohoan, laah tengah bulan kieu menta duit geura… ke wae di imah nu kararitumah atuh ngabahasna heu..heu he..

  5. malem mingguan kalah ngadangu nu pidato hiks hiks

  6. Da deuk jalan-jalan kamana atuh urang teh, artos pan geus puguh teu gaduh, baju ginding kokojo akang direndeman keneh can kaseuseuh, mendinggan kieu we atuh… dihandurung sarung bari ngacapruk teu puguh heu heu he. 🙂

  7. abdi gé masih cinta budaya Sunda

  8. euh… inggih… inggih… sanaos teu kapanggih oge… muhun… muhun… wios teu kasuhun ge… monggo… monggo… najan teu dianggo oge… kang on.. on… masing hood oge… blug…
    euh.. tangtos atuh kang on2… kedah karawat basa sunda teh… kedah dikekempel deui dugi kapanggih … di susuhun titipan karuhun teh… rada2 sering dianggo wios lengket siga hileud keket… dirarapih wios geulis nya neng lis?…
    beu… kedah pidato?…
    ehm.. ehm… tes… 1.. 2.. 3.. tes… tes.. tuk… tuk… tes…
    para saderek nu rarodek,
    para hadirin nu rarudin,
    ibu ibu ulah ngabatu,
    bapa bapa ulah darepa,
    rupinamah ieu pidato teh teu acan iasa dilajeng ajeng,
    kumargi kabayan teu terang kedah nyarios naon atuh…
    *lumpat kakolong meja bari nyandak kupat*

  9. xwoman : Nya atuh sejauh apapun kita melangkah, sudah seperti apa kita sekarang… kudu tetep budaya urang ngancik na diri

    Kang Kabayan : on two hood teaaaa atuh … nuhun ah tos ngersakeun pidato nu morolo, sanaos mikna rada ngaguik, mboten wonten kang nu penting mah kaangken.. nuhun ah

  10. saya setuju karena sunda is my life

  11. ika kustika : Pokonamah Sunda selalu always pokonamah he.. he.. makasih dah nyempetin mampir

    Sekedar mengingatkan bagi orang Sunda, agar tetap ingat terhadap jatidinya, lebih jauh mungkin sebagai penyambung budaya bagi generasi berikutnya….

  12. puntenlah upami hihiringan kanggo pidato penyabutan tiasa teu

  13. ah teu acan dugi kaemutan nepi ka bah eta manawi, acan nyobian he.. he.. pami dipaksakeun oge nyaeta bilih pakupis babasan sok teu nyarambung ha.. ha..

  14. Hayu atuh urang mumule ki sinda teh, rek kusaha deui ari lain ku urang sunda mah, teu kudu gengsi mun aya anu ngajak basa sunda, mun bisa mah dibiasakeun kawangkong teh make basa sunda anu bener adab jeung undak usukna, jangjauheun ari murwakanti mah.
    Mangga atuh kang On2hood anu aya di Cengkareng nya.. iraha bade mulih ka Kuningan teh.? ulah hilap ka padepokan di lembur nya….

  15. ha,,hay,,
    seueur nu teu ngartos eung,,
    mun tiasa mah abdy kursus lah,,

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: