Sakralisme Seni Pantun Sunda

Pantun Sunda benten sareng pantun melayu nu dijerona aya cangkang aya eusi batan “Sisindiran”, leuwih jauh ti eta pantun Sunda dijerona pinuh ku jembar atikan nu bisa dipiconto pikeun kahirupan urang Sunda.

Pantun Sunda salah sahiji kasenian tradisional ti Tatar Sunda mangrupikeun kasenian buhun nu geus aya ti taun 1518 Masehi aya oge nu merkirakeun geus aya ti taun 1400-an. Kahirupan urang Sunda harita masih dipangaruhan ku ajaran Hindu-Budha.

Waktu ajaran Islam mulai nyebar di tatar Sunda, urang Sunda ngarespon positif, deui deui ieu mangaruhan kana alam pikir jeung cara kahirupan urang Sunda. Kitu oge dina seni pantunna, loba rajah pantun Sunda boh carita pantun nu ngandung ajaran-ajaran Islam dijerona, hal ieu bisa katingali dina Rajah Bubuka jeung Rajah Panutup pantun nu pasti dibacakeun ku Juru Pantun.

Rajah nyaeta samodel pamenta/jampe-jampe/sasadu papalaku ka karuhun (leluhur) jeung ka batara batari atawa ka Gusti (Tuhan YME) nu di haleuangkeun ku Juru pantun di awal jeung ahir carita ngarah acara mantun lungsur langsar taya gangguan. Hal ieu nandakeun aya sisi sakralitas dina seni pantun Sunda sorangan, atawa nandakeun yen urang Sunda percaya aya eksistensi dunia luar salian ti diri manehna sorangan.

Conto dina rajah Bubuka :

“ka luhur ka sang rumuhun, ka sang batara ka sang batari, sang batara susuk tunggal, nu babak-babak di kahiangan…”

  • nandakeun ayana sakralisme dina seni pantun Sunda, hirup lain saukur arah horizontal tapi kudu imbang jeung vertikal.

“bul kukus aing ka manggung, ka handap ka kadatuan…”

  • eksistensi cicing di alam dunya pikeun nanjeurkeun ajaran-ajaran langit (agama) jeung marcapada (ngeusian kahirupan ku hal positif)

Hatur nuhun ka http://roron.wordpress.com (Kang Sukron urang Garut) udah ngobrol di telepon sanaos sakedap, ka ramo nu embung cicing ngerepek we hoyong ngetik, ka sadaya nu sumping ka blog abdi pamugi aya manfaatna…

About these ads

13 Tanggapan

  1. Pantun sunda eusina pinuh ku “siloka”

  2. weh nembe terang tah, teu nyaliksik teuing sih. Hatur nuhun ah elmuna. Sae pisan.

  3. Ah segitu saja sudah uyuhan kenging mupurian ti tatanggi he.. he..

  4. puisinya bagus mas…
    btw, bolehkah saya di terjemahkan lirik lagunya doel sumbang yg judulnya KUmaha. saya suka banget
    tapi ga tau maksudnya apa…

    bolehkah saya tau nomor tlp mas on2hood?
    ini no saya 021-9945xxxx

  5. gak ngerti ah soal pantun sunda mah,.. susah :)

  6. uhun sisindirian,
    mohon ditekankan “Sisindiran”

  7. teu langklung jungjunan mangga tuh parantos di gentos he.. he…

  8. Sae pisan kang , pami simkuring nyebatna teh sok Jangjawokan

  9. Ngiring ngarojong

  10. ane ga, ngeti bahsa sunda teh atau kopi ya?

  11. punten tiasa dapat salinan rajah bubuka nu lengkap kang, hatur nuhun diantos email na

  12. sateuacanan wilujeng sumping juragan, parantos rurumpaheun ka saung butut abdi nu sakieu pikaisineunna tebih ti payus jauh ti alus, atuh kalih ti eta, perkawis pamundut salira (salinan rajah nu lengkap) kaleresan abdi oge teu gaduh, tapi bilih bae ieu mah aya kaanggona sasieureun sabeunyeureun tiasa klik di :

    http://on2hood.wordpress.com/2007/11/09/rajah-pamunah/

    anjrit ni panjang tah comment kuring.. punten kang ah bilih langkung saur bahe carek

  13. Aduh nyai ulah reuwas,,
    upami akang gaduh nu heuras,
    kaluarna tabuh sabelas,
    bijilna siga ci beas,,

    Aduh akang ulah bendu,
    nyai oge gaduh nu munu’u,
    sanes bolu sanes tahu,
    ieu mah daging nu hipu,,

Berikan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

Ikuti

Get every new post delivered to your Inbox.

%d blogger menyukai ini: